Forum poświęcone przygodom Eragona i jego smoczycy Saphiry opisanych w cyklu Dziedzictwo Christophera Paoliniego.
Administrator
Galbatorix - Król - Zły król, właściwie nie wystąpił w książce bezpośrednio, ale odgrywa ważną role, mnóstwo się o nim mówi i właściwie wszystko co się dzieje jest z nim połączone. Pogromca Jeźdźców.
W Najstarszym, opanował Murtagha. Chcę odbudować zakon Jeźdźców w nowym gronie, które uzna go za władcę. Przez niego w 3 tomie ginie Oromis i Glaedr.
Użytkownik
Dlaczego "zly król" ??? We wszystkich książkach postacie tylko MÓWIĄ ze jest zly on nie mial jeszcze okazji tego udowodnic
kotek
wcale nie przez niego ginie Oromis i Gleader... wiele osób ponosi za to wine między innymi Galb Mutagh Oromis Gleader Eragon dawni jeźdźcy itd.
Użytkownik
ale mi chodzi o to ze galb moze sie okazac kims calkiem innym .......bo przecież nie wystapil jeszcze w ksiazce
kotek
pisałem gdzieś że według mnie galb jest dobry i dobrze zrobił niszcząc jeźdźców
Taa jeźdźcy byli zepsuci pragneli władzy a galb zapobiegł wojnie na której wielu niewinnych ludzi by zgineło czyli galb jest dobry a vardeni to poprostu bandyci i buntownicy bez powodu.
Ostatnio edytowany przez Fafnir (Thu-07-01-10 19:22:07)